top of page

5.

Dinamikus szenzoros integrációs terápia / DSZIT terápia egyéni és kiscsoportos formában​

A megfelelő szenzoros integráció a mindennapi életünk része és egyben segíti azt, hogy minél jobban tudjunk alkalmazkodni, megbirkózni a különböző élethelyzetekkel, feladatokkal. 

A gyerekeknél pedig fontos, hogy a fejlődő idegrendszeri érést segítsük, hiszen rengeteg inger éri őket és ha megtanulják jól kiválogatni a számukra fontos ingereket, akkor nem terhelik túl a rendszerüket.

Már babakorban lehetnek jelek, ami utalhat szenzoros feldolgozási zavarra, például alvási nehézségek (sok ébredés, nehezen elalvás), izomtónus problémák, nehezen lehet megnyugtatni. A későbbi életévekben lehet ingerkereső vagy éppen nem túl aktív, a játszótéren nem magabiztos, imbolyog, sok inger hatására hamar betelik és ilyenkor elfárad benne, sírással végződik a legtöbb esetben, befogja a fülét a hangosabb zajoktól (pl. porszívó, mentőautó stb.), lehet szinte lefáraszthatatlan is és folyton pörög… és sorolhatnám, a lista nem lenne teljes.

 

A HelloBaby magazin 2021. augusztusi számában készült velem egy interjú a szenzoros feldolgozási zavarról, érdemes elolvasni.

 

Mint DSZIT terapeuta, azt szoktam tanácsolni, ha bármilyen gyanújel felmerül hosszabb időszakon át, esetlegesen több tünetet fedezünk fel, akkor mindenképpen érdemes egy neurológiai vizsgálatot kérni, valamint egy idegrendszeri érettséget néző mozgásvizsgálatra eljönni, hogy valóban megfelelő képet tudjunk kapni arról, hogy milyen folyamatok zajlanak az agyban.

 

Egészen babakortól serdülőkorig tudunk segíteni akár egyéni és csoportos formában is, de minden terápiát egy alapos felmérésnek érdemes megelőznie.

School Children
bottom of page